Postgraduaat


Sta jij ook vaak voor de vraag hoe je het goede moet doen in de zorg?

Dan is het postgraduaat procesbegeleider in zorg en welzijn iets voor jou! De derde jaargang start op 10 oktober 2024 aan de Erasmushogeschool te Jette en wordt begeleid door WEPE.

Als zorgverlener of welzijnswerker krijg je te maken met complexe situaties waarbij ethische vragen spelen. Het is van belang dat je goed ondersteund wordt op het gebied van kennis, praktijk en ethiek. Het Postgraduaat Procesbegeleider Ethiek in Zorg en Welzijn leidt zorg- en hulpverleners op om collegaā€™s te helpen en te begeleiden, individueel en in team bij hun ethische vragen. Zij leren hoe ethiek ter sprake kan worden gebracht op de werkvloer. Zij zijn ook de referenten ethiek binnen de instelling.

Zorg- en hulpverlening in een complexe omgeving

Zorg- en hulpverlening is een relationeel gebeuren waarbij de zorgvrager en zijn naasten vaak in een kwetsbare en afhankelijke situatie verkeren. Daarnaast wordt er steeds meer druk gelegd op zorg- en welzijnsorganisaties om efficiƫnt en kostenbesparend te werken, wat kan zorgen voor spanning tussen de logica van efficiƫntie en goede zorg / hulp. Voor zorg- en hulpverleners staan tijd en beschikbaarheid centraal in hun dagelijks werk. Hoe kunnen wij, met de huidige schaarste aan tijd en mensen de nodige zorg en hulp blijven bieden aan onze patiƫnten en cliƫnten? Hoe kunnen wij in de huidige omstandigheden zin blijven hebben in een beroep waarvoor wij destijds zijn gegaan?

Het Postgraduaat Procesbegeleider Ethiek in Zorg en Welzijn biedt de juiste ondersteuning voor zorg- en hulpverleners die worstelen met deze themaā€™s. De opleiding biedt een kader waarin cursisten inzicht krijgen in de verschillende aspecten van ethiek. Daarnaast bevat de opleiding concrete methodieken waarmee veel wordt geoefend. Het postgraduaat bestaat uit vijf modules, waarin de nadruk ligt op de volgende onderwerpen:

ModuleTitelKerncompetentieSPDagenUren
1TheorieKennis4318
2Ethiek in de instellingKennis4212
3Methodieken ethisch overlegVaardigheden4742
4Actuele thema’sAttitude42,512
5ProjectVaardigheden42,518
Totaal2017102

Attest begeleider moreel beraad

Module 3 neemt in het geheel de meeste tijd in beslag. Het is de belangrijkste module in het geheel omdat zij naar de praktijk gaat en er ook 4 belangrijke methodieken worden aangeleerd en actief geoefend (Heracleitos, Socratisch Gesprek, Cura, Intervisiemethode). De studenten maken ook kennis met andere methodieken zodat zij daarna ook de keuze kunnen maken om met deze of gene methodiek aan de slag te gaan. Elke methodiek is ook niet geschikt voor elke situatie. Er zijn dus indicaties en ook hieraan wordt er aandacht besteed.

Gescheiden van het diploma wordt er dan ook een attest Begeleiding Moreel Beraad uitgereikt.

De voordelen van het Postgraduaat Procesbegeleider Ethiek in Zorg en Welzijn.
Door het volgen van deze opleiding kan je als zorgverlener of welzijnswerker beter omgaan met ethische dilemmaā€™s en krijg je handvatten om deze ethische vragen ter sprake te brengen op de werkvloer. Hierdoor kan je de zorg en hulp verbeteren en voorkom je morele stress en burn-out bij jezelf en je collegaā€™s. Daarnaast kan je na het volgen van deze opleiding als ethisch stafmedewerker op directieniveau, operationeel leidinggevende of collega zorg- en hulpverleners ondersteunen bij hun ethische vragen om zo te komen tot werkbare oplossingen. Belangrijk: door tijdsinvestering in ethisch overleg win je een veelvoud van tijd door het vermijden van klachten / nodeloze conflicten met patiĆ«nten / bewoners / cliĆ«nten en zelfs collegaā€™s. Het verstrekt de cohesie in het Multidisciplinair-team.

Boeiende lesgevers

We werken in deze opleiding met een heel diverse groep gastdocenten, met veel ervaring aan diverse universiteiten en hogescholen, maar ook met mensen die bakken ervaring hebben in de praktijk. Bovendien worden deze mensen zo gekozen dat ze het waardenpluralisme in onze hedendaagse samenleving gestalte kunnen geven.

Ontdek de mogelijkheden van het Postgraduaat Procesbegeleider Ethiek in Zorg en Welzijn en investeer in jezelf en je organisatie!

ONZE VISIE

Ethiek is de kunst om om te gaan met diversiteit op alle gebied: levensbeschouwelijk, cultureel, persoonlijke instelling,ā€¦

PRAKTISCH

De lessen gaan steeds door op donderdag namiddag van 13 uur tot 19 uur zodat we de verkeersproblemen vermijden en toch nog op een menselijk uur naar huis kunnen. Meer inlichtingen vinden jullie via onderstaande link. De lessen worden gegeven in de Erasmushogeschool, Laarbeeklaan 121 te Jette (op de campus van het Universitair Ziekenhuis Brussel). De kostprijs bedraagt 995,- ā‚¬. Men kan ook inschrijven per module. De kostprijs wordt pro rata berekend.

De uiteindelijke inschrijvingen voor het postgraduaat verlopen via de website van de Erasmus Hogeschool. Klik op deze tekst voor een link naar de inschrijvingspagina!

Data

Hieronder vinden jullie de data van alle lesdagen gedurende het academiejaar 24/25.

  • oktober 2024: 10/10 – 17/10 – 24/10
  • november 2024: 28/11
  • december 2024: 5/12 – 12/12 – 19/12
  • januari 2025: 9/01 – 16/01 – 23/01 – 30-01
  • februari 2025: 6/02 – 27-02
  • maart 2025: 13/03 – 20/03 – 27/03
  • juni 2025: 12/06

Voor inlichtingen kan je ook terecht bij een van de coƶrdinatoren:

Julien LibbrechtJan CrikemansIngeburg Digneffe
0496 33 36 650475 84 47 340476 28 82 53
Julien.libbrecht@ehb.be
Julien.libbrecht@skynet.be
info@zorgethiek.beIngeburg.digneffe@ehb.be